Air-Gap (Hava Boşluğu)
Air-gap (Hava boşluğu), bir bilgisayarı veya ağı yalıtmayı ve harici bir bağlantı kurmasını engellemeyi içeren bir güvenlik önlemidir.
Air-gap (Hava boşluğu), bir bilgisayarı veya ağı yalıtmayı ve harici bir bağlantı kurmasını engellemeyi içeren bir güvenlik önlemidir.
Arka kapı (Backdoor), kullanıcının bilgisi dışında bilgisayar sistemine yerleştirilerek gizli bir yol sağlayan veya programcılar tarafından yazılım programı geliştirirken oluşturulan, sisteme müdahale etmeye olanak tanıyan açık noktalara verilen isimdir.
BlueBugging; Bluetooth özellikli cihazlarda yapılan, saldırganın telefon görüşmelerine sızmasına, dinlemesine, kaydetmesine, SMS okumasına ve göndermesine, kişi listesini değiştirmesine, internete bağlanmasına, çağrı yapmasına olanak tanıyan bir siber saldırı türüdür.
Bluesnarfing, kullanıcının izni veya bilgisi olmadan Bluetooth bağlantısı aracılığıyla kullanıcının takvim, kişi listeleri, e-postaları, metin mesajları ve bazı telefonlarda resim ve özel videoları gibi bilgilerine ulaşılmasıdır.
Business e-mail compromise (BEC), genelde yurtdışında tedarikçileri olan şirketleri hedef alan, kimlik avı saldırısı ile üst düzey yöneticilerin e-posta hesaplarının ele geçirilmesi veya kopyalanması ile onlar adına e-posta atılmasını içeren bir siber saldırıdır.
Wi-Fi güvenliği uzmanı Vivek Ramachandran tarafından icat edilen Caffe Latte saldırısı, bir bilgisayar korsanının yalnızca istemciyi kullanarak yetkili ağın WEP anahtarını almasına izin veren bir WEP saldırısıdır.
Cross-site scripting (XSS, Siteler arası komut dosyası çalıştırma), dinamik olarak oluşturulan web sayfalarında düzgün şekilde doğrulanmamış girdiler görüntülendiğinde ortaya çıkan, saldırganın oluşturulan sayfaya kötü amaçlı JavaScript kodu yerleştirmesine ve bu siteyi görüntüleyen herhangi bir kullanıcının makinesinde komut dosyasını yürütmesine olanak tanıyan bir saldırı türüdür.
DDoS saldırısı (A distributed denial-of-service, Dağıtılmış hizmet reddi); sunucu, servis ya da ağa birden çok istek göndererek çok ciddi derecede bir yoğunluk oluşturan ve bu yapay internet trafiği ile makineye veya ağ kaynaklarına asıl kullanıcıların ulaşmasını engelleyen bir siber saldırıdır.
Endpoint Detection and Response (EDR, Uç Nokta Tehdit Algılama ve Yanıt), uç nokta cihazlarını sürekli izleyerek fidye yazılımı ve kötü amaçlı yazılım vb. siber tehditleri tespit eden ve bunlara yanıt veren bir güvenlik çözümüdür.
Exploit, kötü amaçlı bir görevi gerçekleştirmek için bilgisayar yazılımı, donanımı veya ağ sisteminde bulunan güvenlik açıklarından faydalanan bir yazılım veya kod parçasıdır.
Fidye yazılımı (Ransomware), bilgisayar sistemlerine veya bağlı cihazlara sızarak kullanıcının dosyalarını şifreleyen ve ardından şifre çözme anahtarı karşılığında fidye talep eden kötü amaçlı bir yazılımdır.
Fraggle saldırısı; Smurf saldırısına benzeyen, ancak ICMP (Internet Control Message Protocol) yerine UDP (User Datagram Protocol) protokolü kullanan, hedef sistem veya ağ kaynağını kullanılamaz hale getirmeye çalışan bir tür DDos (Dağıtılmış Hizmet Reddi) saldırısıdır.