Telegram, hem hacktivistler hem de siber suçlular tarafından yoğun bir şekilde kullanıldığı için Rusya ile Ukrayna arasında devam eden çatışmada çok önemli bir rol üstlendi.
Siber güvenlik şirketi Check Point’in bir raporuna göre, 24 Şubat’tan bu yana Telegram gruplarının sayısı altı kat arttı ve bazı gruplar 250.000’den fazla üyeye ulaştı.
Aşağıdaki üç kategori, Ukrayna’daki Rus işgalinin doğrudan bir sonucu olarak aniden popülerlik kazanan başlıca kategorilerdir:
• Rus kuruluşlarına karşı DDoS ve diğer tür siber saldırılara karışan gönüllü hackerlar
• Ukrayna desteği için iddia edilen kripto para bağışlarını kabul eden bağış toplama grupları
• Ön saflardan güvenilir raporlar sunmayı vaat eden çeşitli “haberler”
Siber Savaş
Rusya’ya karşı siber savaş operasyonlarını yönetenler arasında öne çıkan grup, şu anda 270.000 üyesi olan “IT Army of Ukraine (Ukrayna BT Ordusu)”.
Ukrayna BT Ordusu, ülkedeki siber uzmanlar tarafından kuruldu ve operasyonunun sonuçları hızla ortaya çıktı.
Grup, önemli Rus sitelerini hedef alan DDoS saldırıları başlatmanın yanı sıra, Rusya’daki karar vericilerin ve çatışmada önemli rol oynayan diğer kişilerin kişisel ayrıntılarını da ifşa ediyor.
Kripto hırsızları
Telegram’daki “bağış destek” gruplarının çoğu, insanların parasını çalmak için durumdan yararlanan dolandırıcılardır.
Kimlik avı e-postalarına dayanan benzer işlemler bildirdik, ancak aynı şey Telegram’da da kendini gösteriyor ve bu grupların bazılarının 20.000’e kadar üyesi var.
Check Point, iyi niyetli kişileri dolandırma fırsatını yakalamaya çalışan dolandırıcıların sayısı arttıkça bu olgunun büyüdüğünü bildiriyor.
Doğrulanmamış haberler
Hızla büyüyen üçüncü kategori, 7/24 olarak savaş bölgesinden editlenmemiş ve sansürsüz yayınlayan haberlerdir.
Editlenmemiş savaş sahneleri yayınlamanın gazetecilik ahlakını ihlal ettiği gerçeğinin yanı sıra, bu gruplara gönderilen haberlerin çoğu kontrol edilmemiş veya doğrulanmamıştır ve çok iyi uydurulabilir.
Jeopolitik analist Michael Horowitz’in bir video oyun motorunda oluşturulmuş gerçekçi görünümlü, bilgisayar tarafından oluşturulan bir hava savaşı görüntülerini yayınlarken kabul ettiği gibi, bu, deneyimli sosyal medya platformları için bile bir sorundur.
Check Point, bu kanalların hala çok sayıda kullanıcıyı bir araya getirdiğini bildiriyor. Örneğin, “Ukraine War report” 20.000 üyeye sahipken, “Russia vs. Ukraine Live news” 110.000 üyeye sahiptir.
Rus savaş suçlarını ifşa etmeyi amaçlayan bir diğer haber kanalı olan “Ukrainian Witness” (Свидетель Украины) 100.000 üyeye ulaştı.
Telegram kanallarında kasıtlı olarak yanlış bilgi yayan grupların amacı, içeriğin ana akım platformlarda da yayınlanmasını umarak düşmanı demoralize etmektir.
Bu kanallardan bazıları doğru bilgiler yayınlayabilir, ancak kullanıcıların gerçek ve uydurma raporları ayırt etmesi neredeyse imkansızdır.
Neden Telegram?
Basitçe söylemek gerekirse, Telegram çok kolay bir şekilde düzenlenir veya yönetilir, bu nedenle yeni kayıtlarla dolup taştığında kötüye kullanımı durdurmak gerçekçi olmayan bir beklentidir.
Bu nedenle platform, yıllardır diğer takma adlı kullanıcılara yasa dışı malzeme ve hatta hizmetler satan siber suçlular için bir sığınak olarak görülüyor.
Risk istihbarat şirketi Flashpoint, 10 Rus’tan 6’sının Telegram’ı ülkelerinin yetkililerinin platforma kendi gözetimlerini dayatamadığı için kullandığını iddia eden yakın tarihli bir raporda bu konuya değindi.
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), 2020’de pes edene kadar Telegram’ı yıllardır hevesle engellemeye çalıştı.
Telegram kullanıyorsanız, yalnızca savaş başlamadan önce ziyaret ettiğiniz kanallara güvenmeniz önerilir.
Ayrıca, tüm yeni taleplere şüpheyle yaklaşmalı ve iddialar ve sunulan güvenceler ne olursa olsun herhangi bir kimseye para göndermekten kaçınmalısınız.
Son olarak, Telegram haberlerine göz atıyorsanız, geçerliliklerini doğrulayamadığınız sürece medyayı veya yazılı içeriği başka platformlara göndermekten kaçının.
Kaynak: https://www.bleepingcomputer.com/news/security/hacktivists-cybercriminals-switch-to-telegram-after-russian-invasion/