ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, 2013 yılından itibaren tüm diğer ISO standartlarının bir standarda üst çatısı işlevini görecek standart olarak uygulanır. Kurumların yapılarına göre kullanmak zorunda oldukları farklı yönetim sistemleri bulunur. Bu yönetim sistemlerinin denetlenmesi ve yönetilebilmesi için gerekli olan genel hatların belirlenmesi ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi standardı mümkün hale gelir. Uluslararası ölçekte kurumlara çeşitli avantajlarda sağlayan ISO 27001 BGYS, aynı zamanda hangi alanda olursa olsun sunulan hizmetin verimliliğin ve niteliklerinin de artmasını sonucunu oluşturur.
Sunduğumuz ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi danışmanlık hizmetlerimiz, kurumsallaşma aşamasında olan ya da kurumsallaşmış tüm faaliyetler alanlarında kullanılan yönetim sistemleri ve bilgi altyapılarının, bu standarda uyumlu olmasını sağlar. ISO 27001 BGYS standardının oluşturulması sonrasında, kurumların ilgili sertifikayı alabilme süreçlerinde de danışmanlık ve tavsiyelerimiz hizmet kapsamımız içerisinde yer alır.
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir?
Küçük, orta ya da büyük ölçekli faaliyet göstermekte olan tüm kuruluşların sahip olduğu çeşitli bilgi yönetimi sistemleri bulunuyor. Bir ya da birden fazla bileşenden ve yönetim sisteminden oluşan bu altyapı, aynı zamanda bir bilgi alt yapısının oluşmasını da sağlıyor. Değişen ve son derece süratli biçimde gelişen bilişim dünyasının koşulları, kurumların bu türlü bilgi altyapılarına daha fazla iş yükü bindirmeleri ve bu altyapıların da buna göre kapasite güncellemeler gerçekleştirilmesini gerektiriyor. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ile oluşan standart yapı, bilişim sistemlerinde var olan güvenlik problemlerinin belirlenmesi ve ele alınması, kurumların değer oluşturan tüm varlıklarının belirlenmesi, bu değer varlıklarına karşı ortaya çıkabilecek tehditlerin belirlenmesi ve risk analizi, bu risklerin ortaya çıkması halinde kullanılacak ve kullanılmayacak kontrol türlerinin belirlenmesi şeklindedir.
Bilgi yönetim sistemlerinin alt yapısal olarak güvenliğini sağlamak ve oluşan modelle, yönetim sistemlerinde diğer kurumlar ve uluslararası ölçekte entegrasyon açısından en önemli alt yapının oluşmasını sağlamak ISO 27001 BGYS standartları ile sağlanabilir. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, tüm kurumlar için belgelendirme yoluyla gerçekleştirilir. Belge sahibi olabilmek için gerekli alt yapısal düzenlemelerin, alansal uzmanlar tarafından gerçekleştirilebiliyor olması, tedarik aşamasında kurumlar açısından gerekli şartlar arasında sıklıkla yer alması, ISO 27001 standardının giderek daha büyük önem kazanmasına neden oluyor. Bu sebeple artan danışmanlık taleplerine danışmanlarımız aracılığıyla en yetkin ve süratli yanıtları oluşturabilme kapasitesine sahibiz.
ISO 27001 Bilgi Güvenliğinin İçeriği Nedir?
En küçükten en büyüğe olmak üzere tüm işletmelerin oluşan bilgi altyapısı içerisinde sahip oldukları belirli alanlar ve roller bulunur. Bu çerçevede ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi güvenliğinin organizasyonunun yapılması, güvenlik politikalarının belirlenmesi, kurumların varlıklarının doğru yönetimi, İnsan kaynaklarının güvenliğinin sağlanması, operasyon, iletişim, çevre ve fiziksel güvenlik, erişimin kontrol altına alınması, şifreleme, sistemlerin güncellenmesi, tedariği ve bakımları, İş devamlılığı, tedarikçilerle olan ilişkilerin uyumlu bir standart oluşturması, uluslararası ölçekte uyum elde edilen sonuç standartları oluşturur.
ISO 27001 Neden Gereklidir?
Herhangi bir işletmenin tek başın teknik özelliğe sahip altyapısal önlemlerin sayesinde bilgi güvenliğini koruması ve iş sürekliliğini sağlaması mümkün değildir. Bu teknik alt yapısal önlemlerin mutlaka Bilgi güvenliği yönetim sistemi gibi önlem ve denetimlerle de yeni dayanak noktalarına sahip olması gerektiği uluslararası alanda kabul görmüş bir konudur. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi kapsamında ortaya çıkan güvenlik politikaları, tüm çalışanlar ve yönetim kadrosu tarafından da desteklenme ve uygulama zorunluluğu oluşturur. Bu güvenlik politikalarının işlevsel biçimde uygulanması ve oluşan koordinasyon sonucunda, diğer tüm kuruluşların ve kişilerinde güvenlik politikalarını ister istemez desteklemesi sonucunu oluşturur. Büyük ölçekte sağlanan bu uyum, aynı zamanda güvenliğin de yükselmesini geniş bir çerçevede sağlama sonucu sağlar. Bu entegrasyon, tüm işletmelerin birbirleri ile olan tüm tedarik süreçlerinde ISO 27001 BGYS standardını aramalarını zorunlu hale getirir.
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi’nin Faydaları Nelerdir?
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, iş yükünün gereksiz bir şekilde artmasını ve yanı sıra oluşacak zaman kayıplarını engeller. Tüm kurumlar açısından geçerliliği olan, güvenilir ve doğru bilgilerin elde edilmesine katkı sunar. Olası riziko seviyesinin en düşük aşamada olmasını sağlar. Her işletmede bilgi sistemleri altyapılarının sahip olabileceği güvenlik zayıflıkları hakkında ve bu zayıflıkların risklerden nasıl korunacağı hakkında farkındalık oluşturur. Her türlü bilginin güvenilirliği ve doğruluğunun yanında bütünsel kalabilmesinin sağlanması, bu bilgilerin değiştirilmesine engel olunması ISO 27001 BGYS standardının diğer katkılarındandır. İş devamlılığının garantörlüğüyle birlikte, bilgiden oluşan değerli varlıkların gizliliğinin korunmasını sağlar. Yasal açıdan zorunlu olan kıstasların tamamlanması sağlandığı gibi, oluşan kurumsal prestij, rekabet konusunda d büyük bir avantaj oluşturur. Gümrük Bakanlığı tarafından sağlanan çeşitli kolaylıklar, işletmeler açısından ISO 27001 BGYS sertifikasını büyük bir rekabet avantajına da dönüştürür.
ISO 27001 Kimleri İlgilendirir?
Bazı çeşitli sektörler için önem seviyesi daha yüksek olan ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, aynı zamanda bazı sektörler için yasal olarak da zorunludur. Bunun yanında gelişen dünyanın yapısal özellikleri ve bilişim alt yapıları nedeniyle, küçük ya da büyük tüm işletmeler ve her sektör için ISO 27001 BGYS standardı gereklidir. Sağlık, Finans, kamusal hizmetler, bilgi teknolojileri sağlayan sektörler için, ISO 27001 BGYS çok büyük öneme sahiptir. Bunun yanında çeşitli sektörler için ISO 27001 BGYS yasal olarak da zorunludur. İnternet servis sağlayıcılığı, mobil veya sabit telefon operatörleri gibi altyapı işletmeciliği yapan işletmeler, uydu aracılığıyla iletişim hizmetleri sunan işletmeler, bilişim alanında faaliyet gösteren ve kamu ihalelerine girmek isteyen işletmeler, ISO 27001 BGYS belgesi alma zorunluluğu olan sektörlerden bazılarını oluşturur.
ISO 27001 Belgesi Nerelerde Zorunludur?
2014 yılından bu yana Enerji Piyasasında faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşların ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikasına sahip olması yasal olarak zorunluluktur. Belgenin alınması, uyum süreci ve sonrasındaki denetim yetkisi Enerji Piyasası Denetleme Kurumuna verilmiştir.
2013 Yılından bu yana T.C Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilendirilmiş statüye sahip olacak kuruluşlarda ISO 27001 ve ISO 9001 standartlarının bulunması zorunlu tutuyor.
Bunların yanında 2015 yılı itibariyle başlatılan e-fatura alanında hizmet sunan entegratör işletmelerde çeşitli ISO standartlarıyla birlikte ISO 27001 BGYS standardını da zorunlu hale getirmiştir.
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Belgesi Nasıl Alınır?
İlgili kuruluşun hazırladığı bilgi yönetimi sistemlerinin bağımsız olan belgelendirme kuruluşları tarafından denetlenmesi ve ilgili standardın şartlarının tam olarak yerine getirilmesinin belirlenmesinin yanında, bu altyapının devamlılığının sağlanması sonucunda ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetimi Sistemi sertifikası alınabilir. Bu sertifikaya sahip olmak isteyen işletmelerin, ISO 27001 BGYS standardının ilgili alt yapısal koşullarını yerine getirdikten sonra, belgelendirme kuruluşlarına başvurarak, gereken denetimlerin yapılmasını talep eder. Gerçekleştirilen denetimler sonucunda yeterlilik sağladığı tespit edilen kuruluşların bilgi güvenliği sistemi belgelendirilir.
Bu aşamadan sonra ilgili işletme ISO 27001 belgesinin kullanım haklarını elde eder. Bu aşamadan sonra belgelendirme kuruluşu tarafından belirli aralıklarla gerçekleştirilen denetimler, standardın gerekliliklerinin devamlılığının sağlanmasını zorunlu hale getirir. İlgili standartlarda yaşanan sorunlar, standardın devamlılığının sağlanmasında başarısızlık, ISO 27001 belgesinin geri alınmasına neden olabilir. ISO 27001 BGYS alt yapısını oluşturmak ve bunun devamlılığını sağlayabilmek için ISO Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Danışmanlık hizmetlerimizi talep edebilirsiniz.
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Belgelendirme Süreci
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikası almak isteyen kuruluşların, çeşitli aşamalardan geçerek, gerekli bilişim ve teknik alt yapıyı oluşturmaları gereklidir. Buna göre hazırlık, planlama, uygulama, kontrol ve önlem aşamaları ilgili sertifikaya erişim ve sürdürülebilirliği için mutlaka uyulması gereken aşamaları oluşturur. Sunduğumuz danışmanlık ilgili işletmenin ISO 27001 BGYS sertifika sürecine gerekli olan alt yapısal, teknik, ilgili eğitim süreçleri ve yönetim desteği oluşturulması hazırlık aşamasını oluşturur. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi standartları ile ilgili işletmenin bilgi güvenliği farkının analizi sonucunda, gerekli güncelleme ve edinimlerin planlaması sağlanır. Bilişim ve yönetim sistemlerinin yanında bilgi güvenliği ile ilgili ayrıntılı bilgi toplanması planlama aşamasında gerçekleştirilir.
Uygulama aşamasıyla ilgili standardın gerekliliklerinin politikalar, prosedürler, teknik ve bilişim altyapısı ile ilgili gerekli tüm güncelleme ve yenilemelerin gerçekleştirilmesi sağlanır. Bu aşamada aynı zamanda uygulamalar sonucunda oluşan risklerin analiz edilmesi de sağlanır. İşletme çalışanlarının ilgili konuda eğitimler alması ve farkındalıklarının oluşması sağlanır. Kontrol aşamasıyla, kurulmuş tüm sistemin yeniliklerinin, kullanılabilirliğinin ve devamlılığın analizleri gerçekleştirilir. Geniş kapsamlı bir iç denetimle sağlanan verilerin analizi yapılır ve olası sorunların tespit edilmesiyle birlikte, sorunların çözümleri oluşturulur. Önlem aşamasında sunduğumuz danışmanlık hizmetlerimiz, olası tüm sorunlar hakkında gereken son iyileştirme ve güncellemelerin yapılmasını sağlayarak, sertifikasyon süreci öncesinde ki son aşamayla Bilgi güvenliği yönetimi sisteminin sürdürülebilirliğini kanıtlar.
Bu aşamadan sonra başvurulan akreditasyon kuruluşları, yapılan davet üzerinde gereken denetimleri sağlamak amacıyla ilgili kuruluşa erişim sağlar. Gerçekleştirilen kapsamlı denetimlerin sonucunda, gerekli alt yapısal sistemi sağlamış olan işletmeler, ISO 27001 BGYS Sertifikası alabilirler. Standardın gerekli alt yapısal şartlara uyumlu halde kalmasını sağlamak amacıyla, ilgili akreditasyon şirketi, çeşitli dönemlerde gerçekleştirdiği denetimler sonucunda, belge ile ilgili yeterliliği de denetlemeye devam eder. Olası yetersizlik durumunda belgenin iadesi gerçekleşebilir. Bu sebeplerle sürdürülebilirliğinin sağlanması için de sunduğumuz danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
ISO 27001 Sertifikası
Çağımızın en değerli varlıkları olan bilginin korunması, günümüzde her türkü kurum ve kuruluşun öncelikli sorumluluklarından biri haline gelmiş durumdadır. Gerek kullanıcıların bilgilerinin korunması, kuruluşların varlığına sebep bilgilerin korunması, artık uluslararası ölçekte bir gerekliliktir. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası, ilgili standardın zorunlu hale getirdiği bilim ve teknik altyapıya sahip olduğunuzu uluslararası bir şekilde belgeler. Bu sayede yine uluslararası ölçekte sağlanan entegrasyon, sektörel rekabet konusunda çeşitli büyük avantajların elde edilmesini sağlar. ISO 27001 Sertifika süreci için sunduğumu danışmanlık hizmetlerimiz, küçük veya büyük tüm işletmeler için çeşitli alternatiflere sahip olacak şekilde hazırlanmıştır.