Kablosuz iletişim teknolojilerinde en önemli paya sahip olan Wi-Fi, radyo dalgalarının kullanılması yoluyla belirli mesafelerde bulunan çeşitli bilgisayarların birbirleri ile kablosuz iletişim kurabilmesini sağlar. Bu avantajı nedeniyle de süratli bir şekilde yaygınlaşan ve bu amaca dayalı teknolojilerin de son derece süratli bir şekilde geliştiği bir alan oluşturmuştur. Günümüzde bilgi sistemlerini oluşturan altyapılarda, çeşitli sayılarda bulunan kablosuz unsurlar, her açıdan yaşamlarımızı kolaylaştırmaya yöneliktir. Ancak kablosuz ağların sunduğu bunca avantajın yanında, oluşturduğu güvenlik riskleri de bulunur. Kötü niyetli herhangi bir kişinin, fiziksel olarak çaba göstermek zorunda kalmadan, kablosuz ağlarda bulunan yazılım açıklarını kullanması, yazılım açığı bulunan kablosuz ağlarda çeşitli güvenlik zafiyetlerinin olması, kablosuz ağ güvenliği konusunda çok titiz bir yönetim anlayışına sahip olunmasını zorunlu hale getirir.
Kablosuz ağ sistemleri, belirli mesafelerde bulunan ve ağa dahil olması prensibine dayalı bir şekilde çalışır. Bununla birlikte yetkisi olmayan ancak menzil içerisinde bulunan diğer bilgisayarlar da kablosuz ağları görebilir. Bu durum yetkisiz kişilerin bu ağda bulunan güvenlik açıklarını kullanarak, ağa bağlı olan tüm unsurlara yetkisiz bir şekilde erişebilmesine olanak tanıyan sorunlara neden olabilmektedir. Genellikle kablosuz ağlar, herhangi bir bilgi sistemine sızmak için ilk önce başvurulan yöntem olarak öne çıkar. Bunun ana nedeni, herhangi bir fiziksel uğraşı gösterilmeden kablosuz ağlara ulaşabilmesidir. Bu sebepler, kablosuz ağ güvenliği konusunun bilişim dünyasının en önemli konularından biri olmasına neden olur. Kablosuz ağların güvenliğinin sağlanmasına yönelik, donanım üreticileriyle birlikte, yazılım üreticileri çok büyük mesailer ve ekonomik değerler harcıyorlar.
Teknolojik ilerleme, gerçekleştirilen her yeniliğin kısa süre içerisinde geride kalmasına neden olan bir dinamizm oluşturuyor. Oluşan dinamizm, geliştirilen donanımların ve buna paralel yazılımların güvenlik yeteneklerinin hızla geride kalma potansiyeline sahip olması sorununu da beraberinde getiriyor. Bu sebeple kötü niyetli kişilerin hedeflerine erişebilmeleri için, ilk önce tercih ettikleri bölüm, kablosuz ağlar olarak öne çıkıyor. Bu sebeple kablosuz ağ güvenliği konusu, kablosuz iletişim ağlarını kullanan donanımlara sahip herkes için önemli bir konu haline dönüşüyor.
İşletmeler ve benzeri organizasyonların kullandığı kablosuz ağlarda, veri koruma ve diğer olası sorunların engellenebilmesi, kritik öneme sahip bir konudur. Yaşamsal öneme sahip bir tesisin kullandığı bilgi sistemine kablosuz ağlar üzerinden yetkisiz bir erişim sağlamak her zaman mümkündür. Bu konuda sürekli geliştirilen çeşitli teknikler ve yazılımlar bulunuyor. Buna karşın olası güvenlik zafiyetlerinin engellenmesine yönelik yazılım ve donanım geliştirmeleri de yine süratle ilerleyen bir dinamiğe sahiptir. Her şekilde kablosuz ağların güvenliğinin sağlanması için verilecek çaba bir seferliğe mahsus bir durum olmaktan çok uzaktır. En son yeniliklere sahip bir şekilde kurulmuş bir kablosuz ağın, yetkisiz erişimlere karşı oluşturduğu güvenliğin sürekli bir şekilde denetlenmesi ve olası güvenlik zafiyetlerinin belirlenmesi gereklidir. Bunun için özel bir yönetim sistemi oluşturularak, gerekli otokontrolün sağlanması büyük bir önem taşır.
Kablosuz ağ güvenliği alanında sunduğumuz hizmetlerimiz, alanında seçkin ve deneyimli uzmanlarımız tarafından özel bir altyapıyla gerçekleştirilir. Farklı kombinasyonlardan ve çok karmaşık uzak yönetim sistemlerine ulaşabilen altyapılara sahip bilgi sistemlerine uzanan bir yol bulunuyor. Bu durum, aynı zamanda bu yapısal kargaşanın gerekli sızma testlerinin ve güvenlik zafiyetlerinin belirlenmesi konusunda da yöntemsel ve taktiksel çalışmaların sürekli gerçekleştirilmesini zorunlu hale getirir. Bu alanda sunulan hizmetlerimiz sırasında edindiğimiz çok geniş bir bilgi birikimi ve bu birikime dayalı olarak oluşan tecrübelerimiz bulunuyor. Bu avantajımız, uzmanlarımızın her kablosuz ağın kendisine özgü koşulları içerisinde değerlendirilmesi gerekli olan çeşitli özelliklerinin de sızma testi kapsamında değerlendirilmesi avantajını oluşturuyor.
Kablosuz Ağ Sızma Testi Nasıl Yapılır?
Kablosuz ağ sızma testi, kablosuz ağlarda yer alan olası güvenlik zafiyetlerinin belirlenmesi, bu açıkların güncellemeler yoluyla ya da ilave donanımlar yoluyla çözümlenmesi, olası güvenlik sorunlarının önceden belirlenerek çözümlenmesi avantajlarını ortaya koyar. Bu sonuçlar, aynı zamanda bilgi sisteminin güvenliğinin de artmasına yol açar. Planlı ve sürekli bir şekilde bilgi sisteminin güvenliğinin korunmasına sağladığı destek nedeniyle kablosuz ağ güvenliği konusunda mutlaka profesyonel bir yardım alınması zorunlu hale gelir.
Özellikle karmaşık ve büyük yapılara sahip olan bilgi sistemlerinde, kablosuz ağ güvenliği konusunda yapılan altyapısal yatırımlar ve sürekli kontrol mekanizması, çeşitli yasalarla da zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda kablosuz ağ güvenliği konusunda yapılan yatırımların yanı sıra, ağın güvenliğinin sürekli korunması için gerekli stratejik ve profesyonel yardımlara başvurulmalıdır.
Kablosuz ağ güvenliği sızma testi için gerçekleştirilen ilk iş, ağın kapsamının belirlenmesi, yani keşif yapılmasıdır. Bu yöntemi kullanarak yapılan keşif sonucunda, ilgili kablosuz ağın uzaktan erişimle nasıl bir güvenlik yeteneğine sahip olduğu ölçülür. Kullanılan yazılımlar aracılığıyla olası güvenlik açıklarını kullanarak gerçekleştirilecek bir sızma sonrası istismar aşaması, kablosuz ağ güvenliği sızma testinin ikinci aşamasını oluşturur.
Ardından gerçekleştirilen istismara bağlı olarak belirlenmiş tüm güvenlik açıklarının ve ileride sorun oluşturma olasılığı bulunan güvenlik zafiyetlerinin tamamının risk analizinin ölçeklendirildiği raporlama gerçekleştirilir. Aynı zamanda bazı iyileştirmelerin yapılması sağlanarak, ağın güvenliğinin arttırılması da kablosuz ağ güvenliği hizmetlerimiz arasında yer almaktadır. Hazırlanan rapor, olası ve var olan güvenlik sorunlarının analizini içeren, çözümü için gerekli yol haritasının oluşturulması için önerilerin bulunduğu bir raporlama stiline sahiptir.
Kablosuz ağların, tüm bilgi sistemleri içerisinde kullanım ve sağladığı avantajlarının payının artmasına paralel olarak, güvenlik zafiyeti oluşturabilme riskleri de sürekli bir şekilde artış gösterir. Bu sorun ancak periyodik olarak bir kontrol yönetiminin sağlanmasıyla çözüme kavuşturulabilen önemli bir konudur. Ağ güvenliği, bilgi sistemleri açısından ciddi emek, zaman ve maliyetin harcandığı alan olarak öne çıkar. Kablosuz ağlar, oluşturduğu kolaylıklar ve avantajlar kadar, istismar edilebilme riskleri de yüksek olan ağ sistemleridir.
Kablosuz ağ güvenliği uzmanlarımız, ağın yapısına göre belirlediği çeşitli yöntemler ve teknikler kullanarak sızma testlerini gerçekleştirir. Kablosuz ağların güvenliği ile ilgili var olan yasal zorunluluklara uymak ve buna paralel olarak yaptırımlardan kaçınabilmek için, ulusal ve uluslararası güvenlik standartlarının mutlaka erişilmesi gereken bir yapı olduğu unutulmamalıdır. Tüm organizasyonların bilgi sistemlerinin tamamıyla birlikte, kablosuz ağlarının güvenliğini en üst düzeyde sağlamaları ve bu güvenliğin sürekliliğinin sağlanması için yönetimsel bir anlayış sahibi olmaları günümüzün kaçınılmaz gerekleri arasında yer alıyor. Bilgi sistemlerinin güvenliğinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, aynı zamanda iş sürekliliğinin ve veriminin sağlanması sonucuna ulaşılmasını da sağlayacak bir öneme sahiptir.
Güvenlik zafiyetleri ve mantık hatalarının belirlenmesi,
Tespit edilen zafiyetleri istismar etmeye çalışılması,
Zafiyetlerin analiz edilerek risk ölçeklenmesinin yapılması,
Tespit edilen her bir bulgu için temel nedeninin açıklanması firmaya/uygulamaya özel iyileştirme önerileri içerecek şekilde sonuçların raporlanması,
Otomatize araçlar (açık kaynak, ticari) tabanlı testler birlikte manuel testlere ciddi vakit ayrılması.