İşletmeler tarafından kullanıcılarına sunulan web uygulamalarında mevcut açıklar, bu bilgi ve verilerin güvenliğini riske etmektedir. Modern çağda güvenli yazılım uygulamalarının en temel ihtiyaçlardan biri haline geldiği göz önünde bulundurulduğunda kurumsal alanda bu yöndeki gereksinimler oldukça fazladır. Müşterilerine, tedarikçilerine, ortaklarına ve çalışanlarına erişim olanağı veren web uygulamaları bulunan kuruluşların bu uygulamalarında güvenliği en yüksek seviyede tutmaları elzemdir. Ek güvenlik yazılımlarının kullanımı ise bu aşamada sadece sınırlı yeterliliğe sahip olacağından, bilgisayar korsanlarının siber saldırıları karşısından çaresiz kalacaktır. Bu sebeple yazılımın kendi kendine yetecek düzeyde koruma direncine sahip olması çok daha etkili sonuçlar alınmasını sağlar. Web uygulama güvenliği sayesinde yazılımın mevcut açık ve eksikliklerinin tespit edilmesi sağlanmaktadır. Böylelikle açıkların kapatılması ve eksikliklerin tamamlanmasıyla siber saldırılara karşı kendi kendine daha yüksek bir koruma direncine sahip olmaktadır.
Şirketlerin web uygulamalarından kaynaklanan zafiyet ve açıklar, saldırganların iç ağlara erişebilirliği açısından en temel noktalardan birisini oluşturur. Buradaki güvenlik zafiyetleri yazılımın saldırganlara karşı savunmasız kalmasına ve iç ağlara rahatlıkla erişebilmesine neden olmaktadır. Web uygulama güvenliği ile bu riskleri ortadan kaldırmak mümkündür. Web uygulama güvenliği, değerlendirme metodolojisi çerçevesinde uygulamada yer alan güvenlik açıklarının bulunması maksadı ile otomatik ve manuel değerlendirme süreci kombinasyonundan oluşur. Farklı aşamalardan oluşan web uygulama güvenliği ile web uygulamasının siber saldırılara karşı dinamik bir savunma mekanizmasına sahip olması sağlanır.
Web uygulama güvenliğinde öncelikli olarak uygulama düzeninin, yani yazılımının ve önemli risk faktörlerinin tanımlanması gerçekleştirilir. İkinci aşamada ise güvenlik açıklarına ilişkin en güncel bilgiler üzerinden algılama ve sızma testi işlemleri gerçekleştirilir. Güncel yazılım, donanım ve bilgi faktörleri üzerinden gerçekleştirilen sızma testleri ile web uygulamanın siber saldırganların kullandıkları en yeni yöntemlere karşı da hazırlıklı olabilmesi sağlanır. Bu aşamada gerçekleştirilen sızma testi ile elde edilen veriler derlenerek, ayrıntılı bir rapor haline getirilir. Yapılan değerlendirmelerde tespit edilen tüm güvenlik açıkları, işletme açısından yaratabilecekleri risk etkisine göre farklı sınıflandırmalara tabi tutulur. Web uygulama güvenliği hizmetleri sayesinde web uygulamalarında tehdit modelleme, güvenli yazılım geliştirme, sızma testleri faaliyetleri ile yazılıma ilişkin güvenliğin daha üst seviyelere çıkartılabilmesi mümkündür.
Web Uygulama Güvenliği Nasıl Yapılır?
Web uygulamalarında mevcut olabilecek tüm risk, eksiklik ve güvenlik açıklarına karşı test ve analizler gerçekleştirilir. Böylelikle web uygulamasının güvenliğini riske edebilecek her türlü hususun tespiti sağlanır. Tespit edilen güvenlik açıklarının oluşturdukları risk derecesinin büyüklüğü ve çözümü için uygulanması gereken hususlar, yine web uygulama güvenliği sızma testi raporu içerisinde yer alır. Web uygulama penetrasyon testi olarak da belirtilen bu güvenlik sınama işlemlerinde belirli bir periyoda göre hareket edilir. Sızma Testi Uzmanı tarafından web uygulama güvenliği için yapılacak güvenlik testlerine ilişkin veri toplanır. Uygulama işlevlerinin tespit edilmesi ve uygulama yazılım mimarisine ilişkin veri elde edilmesi çok önemlidir. Bu şekilde web uygulama penetrasyon testi sürecinde kullanılacak bileşenlerin derinlik ve sıralamaları tespit edilir.
Web uygulama güvenliğinin en büyük risklerinden birisi de kullanıcıların kötü niyetli olmasıdır. Penetrasyon testi esnasında “Kullanıcı Girdilerinin Kontrolü” gerçekleştirilir. Penetrasyon Uzmanı tarafından siber korsanların düşünce yapısına ve kimliğine bürünme gerçekleştirilir. Kullanıcı girdileri kontrolünde kapsamlı ve birden fazla aşamaya sahip olacak şekilde güvenlik sisteminin yaratımı sağlanmalıdır. Kullanıcı girdilerinde mevcut olan güvenlik riskleri sebebiyle kullanıcının göndermiş olduğu verilerin ana sunucudaki kullanımından evvel geçerliliğine ilişkin denetleme gerçekleştirilmelidir.
Web uygulamanın güvenliğinde fonksiyon ve mimari altyapı da oldukça önemli bir rol üstlenmektedir. Web uygulama penetrasyon testlerinde de bu husus standart olarak değerlendirilir. Bu aşamada web uygulamanın hedefleri, fonksiyonları ve işleyiş sistemi ile ilgili olarak bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Bu bilgiler üzerinden kötü niyetli kullanıcıların uygulama mantığını değerlendirerek, gerçekleştirebilecekleri siber saldırıların risklerinin tespit edilebilmesi mümkündür. Sadece çeşitli yazılımlar kullanmak, ileri seviye teknik bilgiye sahip olmak veya teknik araç ve donanım kullanmak ile siber saldırı gerçekleştirilmez. Aynı zamanda uygulama mantığı üzerinden kötü niyetli kullanımla da siber saldırılar gerçekleştirilir. Yani uygulama mantığı kaynaklı oluşabilecek boşlukları, açıkları tamamen temel şekilde değerlendirmeyle erişim ihlallerinin gerçekleştirilmesi veya suiistimal edilmesi gibi durumlar da söz konusu olabilir. Web uygulama güvenliği penetrasyon testi çalışmasında uzman tarafından bu tip uygulama mantığında suiistimal edilebilecek veya kötü niyetli değerlendirilebilecek boşlukların tespiti de sağlanarak, hazırlanan rapor ile önlemlerin alınabilmesi de sağlanmaktadır.
Web uygulama güvenliğinde bir diğer aşama ise uygulama altyapısının sınanmasıdır. Web uygulamasının güvenliği, üzerinde çalıştığı platformun güvenliği ile bağdaşıktır. Bu sebeple web uygulaması güvenliği penetrasyon testinde sistem ve sunucu açıklarının değerlendirilmesi, uygulama pentestleri de kapsamda bulunur. Altyapı testiyle web uygulama kadar, bulunduğu altyapının da açıklarının belirlenerek siber saldırılara karşı güçlü bir koruma altında olması sağlanabilir.
Web uygulama güvenliği sayesinde uygulama güvenliğinin en yüksek seviyede olması sağlanabilmektedir. Özellikle uygulamada bulunan verilerin gizliliği ve kullanılabilirliğini etkin bir şekilde koruma altına almak mümkündür. Web uygulamanın en yeni ve en güncel olan siber saldırı teknik ve donanımları karşısında savunmasının grafiğinin net şekilde görülebilmesini ve mevcut açıkları ile eksiklikleri için alınabilecek önlemleri belirlemeye yardımcı olur. Web uygulama güvenliği, mevcut risk ve açıkların temel nedenlerinin net şekilde tespit edilebilmesine yardımcı olur. Özellikle web uygulamaya ilişkin teknik ve altyapısal açıklar, hatalar ve eksiklikler konusunda detaylı bir rapor hazırlanabilmektedir. Ayrıca kullanıcı hataları, suiistimal edilebilir uygulama ve eylemler konusunda da net şekilde detayların tespit edilebilmesi mümkün olmaktadır. Ayrıntılı olarak hazırlanan web uygulama güvenliği raporu sayesinde uygulamanın güvenliğinin sağlanması için gerekli olan adımların basit ve dinamik biçimde atılabilmesi de sağlanmış olur. Özellikle rapor dahilinde web uygulama güvenliğini riske eden açıkların nedenleri, nitelikleri ve çözüm yöntemleri gibi kapsamlı bir değerlendirme raporu hazırlanır.