Yük testi, uygulamanın performansının beklenen kullanıcı yükleri altında yanıt süresi, kaynak kullanım seviyesi, ağ kapasitesi açısından derecelendirilmesini sağlar. Amaç uygulamanın hangi şartlarda sürdürülebilir olduğunu ve darboğazlarını tespit etmektir. Yük testi beklenen kullanıcı yükleri altında uygulamaya erişim sağlandığında gecikme gibi sorunları görerek olası aksaklıkları önceden tespit etmeye ve önlemeye olanak sağlar.
Stres testi, uygulamanın yüksek trafik ve veri işlemeyi nasıl işlediğini görmek için, aşırı iş yükleri altında test etmeyi içerir. Stres testinde amaç beklenmeyen durumlarda uygulamanın kırılma noktasını belirlemek ve hazırlık yapmaktır.
Sürekli daha verimli ve daha nitelikli sonuçlar üreten yazılımların geliştirilmesi süreci aynı zamanda beklentilerinde artmasına yol açıyor. Talebe orantılı bir şekilde eşsiz bir dinamizm oluşturan bu süreçte, yazılımların verimle birlikte, yüksek güvenlik ve işlevsellik gibi ilave fonksiyonlara sahip olması standart bir durum haline dönüşüyor. Yazılımların sadece fonksiyonel ve başarılı bir şekilde kodlanması, günümüz yazılım ve bilişim atmosferinin yapısı itibariyle yeterli olamıyor. Özellikle çoklu kullanıcıya hitap eden ve web tabanlı yazılım ve uygulamaların, tüm verimliliği ve kapasitesel özelliklerinin belirlenmesi büyük bir önem taşıyor. Yük ve Stres testi gibi çeşitli işlemler, bu tür yazılımların tüm özelliklerinin kuş bakışı bir şekilde resminin çıkarılmasını sağlayan önemli süreçleri oluşturuyor.
Farklı alanlarda ve farklı fonksiyonel özelliklere sahip olarak geliştirilen yazılımların her birinin, ortak güvenlik, veri tabanı, yazılım verimliliği gibi özellikleri de bulunur. Yük ve Stres testi aracılığıyla, yazılımlarınızın çoklu kullanıcıya verebileceği yanıt kapasitesi, aşırı yük altında çalışabilme performansı gibi özelliklerin belirlenmesini sağlayabilirsiniz. Alanlarında uzmanlaşmış yazılım mühendislerimiz tarafından, uygulamaların özellikleri ve kullanım alanlarına göre gerçekleştirilen yük ve stres testi, tüm bilişim sisteminizin kapasitesel özelliklerinin ayrıntılı bir şekilde belirlenmesini sağlar. Olağan bir senaryoda sisteme aynı anda başvuran kullanıcı sayısına paralel, tüm bilişim sisteminin verdiği tepkiler ölçümlenir. Aynı zamanda olağanüstü kullanıcı sayısının sistem için oluşturduğu yük ve sitemin reaksiyonu da ayrıca ölçümlenir.
Bu sayede olası kötü niyetli saldırılar sırasında, yazılım ve fiziki unsurlar başta olmak üzere tüm bilişim sisteminizin yük ve stres altındayken nasıl davrandığı, ne kadar çalışmaya devam edebildiği, hangi bölümlerinin ilk olarak hizmeti durdurduğu gibi çeşitli verilerin elde edilmesi mümkün hale gelir. Testin gerçekleştirilmesi sırasında, yazılım mühendislerimizin oluşturduğu farklı ve özel senaryolara bağlı kurgular kullanılır.
Yük Testi Nedir?
Yük testi, tüm bilişim sistemini sürdürülebilirliğini sağlayabilmek açısından büyük öneme sahip bir testtir. Kullanıcı seviyesinin en üst düzeyde olduğu zaman dilimlerinde, donanımsal ve ağ ile ilgili kapasiteler, kaynakların kullanım oranı ve yanıt süreleri belirlenmesini sağlayan çeşitli aşamalardan oluşan bir test olarak uygulanır. Bu testlerin sonucunda elde edilen, uygulamanın maksimum kullanıcı sayısı, uygulamanın sürdürülebilirliği hangi şartlara bağlı olarak devam edeceği, uygulamada erişim seviyesinin artmasın paralel olarak ortaya çıkan gecikmelerin hangi koşullarda oluştuğu gibi önemli verilerin elde edilmesi sağlanır. Yük testi gerçekleştirilen bir uygulamanın belirlenen verileri, sistemin hangi koşullara göre ve hangi bölümlerinin güncellenmesi gerektiğinin belirlenmesi mümkün hale gelir. Fiziki, ağ ya da yazılım olarak yapılması gereken tüm güncellemeler, uygulamanızın kullanıcılara en verimli şekilde hizmet sunabilmesini garantileyecek şekilde yük testi verileriyle elde edilebilir.
Bilişim sisteminizi oluşturan tüm bileşenlerin tepki sürelerini ölçme ve yük altındayken verdikleri tepkilerin ölçümlenmesini Yük testi ile elde edilen verilerden bir bölümüdür. Aynı zamanda bileşenlerin tamamının ayrı ayrı hangi seviye yük altındayken verdikleri tepkiler de, güncelleme yol haritamızı belirlememizde önemli rol oynayan veriler oluşturur. Yazılımda bulunan çeşitli sorunların ve güvenlik açıklarının belirlenmesinde de yük testi önemli bir role sahiptir. Bu veriler, özellikle yazılımsal sorunlarınızın giderilmesinde büyük bir önem taşır.
Yazılım mühendislerimizin gerçekleştirdiği ön incelemede sisteme erişen olağan kullanıcı sayısının belirlenmesi, bağlantı özelliklerinin belirlenmesi ve tüm bileşenlerle ilgili toplanan veriler, gerçekleştirilecek testin alt yapısını oluşturur. Ardından hazırlanan test senaryoları uygulanmaya başlanarak, bilişim sisteminin çeşitli aşamalarda yük altındayken davranışı ve tepki süreleri ölçümlenir. Toplanan tüm verilerin analizi ve güncelleme için gerçekleştirilmesi gereken tavsiyeler, yük testi sonrasında oluşan sonuç verileri olarak sunulur. Yeniden test gerçekleştirilerek, önceki verilerle yapılan karşılaştırma, tüm sistemin en kararlı kapasite bilgilerinin ortaya çıkmasını sağlar. Yük testi tek başına gerçekleştirilen bir test olmakla birlikte, stres testi ve diğer bazı testlerle birlikte gerçekleştirildiğinde, sistem sorunlarınızın farklı açılardan belirlenmesini sağlar.
Stres Testi Nedir?
Bir bilişim sisteminin olağan ve olağandışı yoğunluk sırasında sahip olduğu yükün ölçümlenmesi yük testi sayesinde gerçekleşir. Stres testi, olağandışı yoğunluğunda üzerinde beklenmedik yoğunluklar sırasında, bilişim sisteminizin tüm bileşenlerinin davranışı ve yanıt sürelerinin belirlenmesini sağlayan bir test olarak gerçekleştirilir. Böylece tüm bilişim sisteminizin, kriz aşamasındaki tepki süreleri ve kapasiteleri belirlenir. Bunun yanında bileşenlerin yanıt vermekte güçlük çekmesi aşamasının yanında kırılma aşamasındaki tepki ve davranışların net bir şekilde belirlenmesi, stres testi aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu sayede tüm sisteminizin kapasitesel güncellemelerinin, doğru bir şekilde planlanması ve kapasitesinin de net çerçevelerde belirlenmesi sağlanmış olur.
Yazılım mühendislerimizin farklı sektörel alanlarda kullanılan bilişim sistemlerinde gerçekleştirdiği stres testleri, aynı zamanda bu alanda sunulan hizmetimizin daha kaliteli ve daha odaklı hale gelmesini sağlamıştır. Edinilen bilgilerin oluşturduğu birikimler, deneyimlerimiz ve yeteneklerimizle birleşerek stres testinin gerçekleştirilmesi aşamasında kullanılan tüm yöntem ve uygulama bileşenlerimizin de benzersiz bir şekilde oluşmasını sağlamıştır.
Stres testi aracılığıyla herhangi bir sektörde kullanılmakta olan ya da kullanılmaya yeni başlanacak tüm sistemlerin kriz aşamalarındaki davranış ve kapasiteleri belirlenebilir. Kullanım oranı ve sisteme erişen kullanıcı sayısı oranına göre, gereken kapasitesel artırım planlamaları, stres testi sayesinde daha odaklı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte olağandışı şekilde gerçekleşen sistem yüklenmeleri sırasında, sistemin hangi aşamada kendisini korumaya almasının belirlenmesi de stres testi sayesinde belirlenebilir. Böylece olası kötü niyetli saldırıların sistemde geçici ve kalıcı hasar oluşturmasının önüne geçilmiş olur. Dolayısıyla kullanıcılara en verimli hizmet sunumunun hangi kapasite özelliklerine sahip bir sistemler sunulabileceğinin belirlenmesi sağlanır.
Stres testi en kötü senaryo ve en yoğun yükün oluşturduğu üst düzey bir karmaşa halinin senaryolaştırıldığı bir test şeklinde gerçekleştirilir. Bu karmaşık ve ağır yük altında tüm bileşenlerin ayrı ayrı ve birlikte verebildikleri tepkiler ve hizmet devamlılığı aşama aşama ölçümlenebilir. Dolayısıyla hangi aşamada hangi tepkiyi verebildiği belirlenen bileşenlerin, hangilerinin diğerlerine göre daha düşük kapasite sunduğu da odaklı bir şekilde belirlenmiş olur. Gerek yazılımsal güvenlik ve önleme, donanım ve yazılımsal geliştirmelerle bu bileşenlerin güncellenmesi stres testi verileriyle mümkün olabilir. Dolayısıyla bu alanda gerçekleştirilen yatırımlarında yerinde ve daha az maliyetli olması sağlanır.
Stres testi genellikle yük testi ile birlikte sunulan bir hizmet olmakla birlikte, tek başına da gerçekleştirilebilme özelliğine sahiptir. Oluşan talebe bağlı olarak stres testi tek başına yapılabilir ve elde edilen verilerler birlikte, sonuç tavsiyeleri sunulabilir. Yük ve stres testi, uzun yılara dayanan tecrübe ve deneyime sahip, yazılım mühendislerimiz tarafından gerçekleştirilir. Her alanda kullanılan veya kullanılmak istenen yazılımların yük ve stres testi, uzmanlarımız tarafından kısa süreler içerisinde yapılabilir. Bu sayede en verimli hizmet sunumu garantilenir. Kullanıcı memnuniyetinin en üst seviyede oluşturulması sonucunun oluşması için, yazılımların kullanıcılar açısından ne kadar verimli olduğunun önceden belirlenmesi büyük önem taşır. Olası tüm sorunların ortadan kaldırılması, kötü niyetli girişimlerin engellenmesi ve bu girişimler sırasında yazılımların verimli bir şekilde çalışabilmeye devam etmesi, yük ve stres testi ile kolayca sağlanabilir. Aynı zamanda artan kullanım oranına paralel olarak yapılması gereken sistem güncellemelerinin odaklı bir şekilde belirlenmesi de Yük ve stres testi sonuçlarıyla net bir şekilde belirlenebilir.