Çağımızda her alanda hizmet ya da ürün sunumu gerçekleştiren organizasyonların, çağımızın vazgeçilmezi olan teknoloji ve bilgi sistemlerini kullanması kaçınılmaz hale gelmiştir. Dahası rekabetin ön koşullarından biri haline gelen teknoloji, olmazsa olmaz bir altyapısal varlığın oluşmasına da neden oluyor. Sunulan hizmet ya da ürünün üretim ve sunum potansiyelinin büyüklüğüne bakılmaksızın ihtiyacı olan bilgi sistemleri, çeşitli birimlerden ve unsurlardan oluşan bir yapıya sahiptir. Bunun yanında hizmetin ya da ürünün sunumu için doğrudan dış ağlarla bağlantı halinde olan bu altyapı, sürekli olarak gelişmeye devam teknolojinin hızına bağlı bir şekilde teknolojik yapısının güncelliğini de kaybeder. Bu durumda oluşan zafiyetler, aynı zamanda birer güvenlik açıkları haline dönüşürler. Organizasyonun hedefi, amacı, bu doğrultuda kurulan altyapının amacına uygun verimliliği, bu bilgi sistemlerinin periyodik olarak sızma testlerinden geçirilmesini de zorunlu hale getirir. Ancak sızma testinin kapsamı nedeniyle bir işletmeye oluşturduğu maliyetin yüksekliği, bu tür testlerin en fazla yılda bir defa yapılmasına neden olan bir faktördür. Bununla birlikte, son derece süratli bir şekilde gelişen teknoloji, bilgi sistemi unsurları üreten firmaların da, üretimlerini neredeyse haftalık bir şekilde güncellemelerine neden olur. Zafiyet yönetimi, özellikle bilgi sistemlerinde kullanılan unsurların tamamının taranması ve olası güvenlik açıklarının belirlenmesi ve önlemlerinin alınmasını sağlayan bir hizmet olarak sunulur.
Bilgi sistemlerini oluşturan elemanların her birinin, amaçlarına uygun olarak sahip oldukları bir teknoloji bulunuyor. Bu unsurların tüm bilgi sistemini oluşturan karmaşık bir yapının parçaları olması, aynı zamanda karmaşık bir yönetim ve denetleme sisteminin oluşması zorunluluğunu da oluşturur. Farklı amaçlar doğrultusunda oluşturulmuş olan bilgi sistemlerinin sahip olduğu bu tür unsurların hem yapısal ve hem de ölçek olarak farklılıklar göstermesi, zafiyet yönetimi konusunda profesyonel bir bakış açısı ve desteğin alınmasını da zorunlu hale getirir. Bununla birlikte zafiyet yönetimi, bir sızma testi kapsamı ve yöntemiyle gerçekleştirilmeyen, metodolojisi ve uygulamaları farklı olan bir hizmettir. Bilgi sistemlerinin tüm unsurlarının taranması, var olan ve olası güvenlik açıklarının tespit edilmesi, sızma testine göre daha kolay bir yöntem ve uygulamaya sahip bir hizmet olmasına neden olur.
Buna göre bir zafiyet yönetimi için üç temel aşama gerçekleştirilir. İlk aşama tarama yapılacak olan bilgi sisteminin kapsamının netleştirilmesidir. Buna paralel olarak gerçekleştirilecek tarama ile ilgili ihtiyaç duyulacakların belirlenmesi zafiyet yönetiminin ikinci aşamasını oluşturur. Son aşama olarak kritik öneme sahip olan unsurların belirlenerek, gerekli analizlerin yapılması sağlanır. Gerçekleştirilen tarama sonrasında hazırlanan rapor, taramanın sonuçlarının öncelik sıralamasına sokulması, gerekli iyileştirmelerin yapılması için verilecek öneriler ve bu iyileştirmelerin hangi öncelik sırasına sahip olduğunu kapsar. İyileştirmeler için gerçekleştirilen önerilerle ilgili bir eylem planının oluşturulması ve sonra gerçekleştirilecek taramalar sırasında, etkinin artması için gerekli olan iyileştirmelerle ilgili öneriler de raporla birlikte sunulur. Bu sürecin en verimli şekilde gerçekleştirilmesi için izlenecek farklı yöntemler bulunur. Bu yöntemlerin seçimleri, uzman yazılımcılarımız tarafından ihtiyaca paralel bir biçimde belirlemesine bağlı olarak farklılıklar gösterir. Bununla birlikte yöntemler arasında fark bulunsa da, ulaşılan sonuçlar ve yöntemlerin akışı birbirlerine benzer.
Düzenli Zafiyet Tarama ve Yönetimi
Zafiyet tarama ve yönetimi, bilgi sistemlerinin tüm unsurlarının oluşturması olası güvenlik açıklarının süratli ve etkili bir şekilde belirlenmesini sağlar. Aynı zamanda hızla ilerleyen teknoloji ve yazılım dünyası, hemen her teknolojiyi kısa süre içerisinde eski ya da geri kalmış hale dönüştürür. Bu kapsamda bilgi sistemlerini oluşturan altyapıların sahip oldukları güvenli duruş, sürekli güncellenmeyle desteklenmelerini de gerektirir. Bir başka anlatımla, bu unsurların sıklıkla yapılacak zafiyet taraması ile güvenlik açıklarının sürekli bir şekilde takip edilmesi yani profesyonel zafiyet yönetimi oluşturulmasını gerektirir. Özellikle bilgi sistemlerini aktif ve yoğun şekilde kullanan tüm organizasyonlar için, zafiyet tarama ve yönetimi kritik öneme sahip konular olarak öne çıkar.
Sık bir şekilde gerçekleştirilecek zafiyet taraması ve bu taramanın sonuçlarıyla ilgili gerekli önlemlerin alınmasının periyodik ve profesyonel bir yönetim anlayışıyla ele alınması zorunludur. Zafiyet taraması ile ilgili olarak sunulan hizmetlerin, uzaktan erişimle de gerçekleştirilmesi için hazırladığımız altyapımız, bu süreçlerin otomatik ve periyodik bir şekilde daha kolay yapılabilmesini sağlar. Bunun için gerekli koşulların oluşturulması ve ilgili taramanın verimli bir şekilde gerçekleşmesi için, danışmanlarımızın uzmanlığına başvurabilirsiniz.
Zafiyet tarama ve yönetimi için geliştirdiğimiz özel teknikler ve yöntemlerin, uzaktan uygulanabilmesi için gerekli altyapının oluşturulması sayesinde, istenilen sıklıkta ve düşük maliyetli güvenlik elde edebilirsiniz. Bilgi sistemlerinizin tamamının güvenlik açıklarının sürekli kontrol altında kalmasını sağlayarak, olası tüm olumsuz etkilerden kolayca kurtulabilirsiniz. Bu sayede bilgi sistemlerinizin güvenliğini en üst düzeyde ve sürdürülebilir bir şekilde sağlayabilirsiniz.
Genellikle sızma testi yaptıran organizasyonların, zafiyet taraması ve yönetimi konusunda danışmanlığa ihtiyaçlarının olmadığı görüşü yanlış ve yaygın bir şekildedir. Sızma testinin sürekli yaptırılmasının çeşitli açılardan zor olması nedeniyle en az yılda bir defa gerçekleştirilen sızma testini destekleyecek zafiyet taraması süreçlerinin çok sık bir şekilde yaptırılması gereklidir. Ancak sıklıkla yapılan zafiyet taraması sonucunda, bilgi sistemlerinizin güvenliğinin yüksek bir seviyede olmasını sağlayabilirsiniz. Sızma testinin yaptırılmış olmasının, yıl boyunca bilgi sistemlerinizin güvenliğinin karşılanmasını sağlama olasılığının da düşük olduğu bilinmelidir. Bilgi sistemlerinin altyapısını oluşturan unsurların, teknolojik gelişmelere paralel olarak hemen her hafta bir güncelleme yayınlaması, karmaşık bir iyileştirme sürecinin zorunluluğuna işaret eder. Aksi bir durumda, güvenliği giderek zayıflayan bilgi sistemlerinin oluşturabileceği ciddi olumsuzluklarla karşı karşıya kalınabilir.
Bilgi sistemlerini oluşturan unsurlarda gerçekleşen güvenlik açıklarının zamanında tespiti ve buna yönelik iyileştirmelerin gerçekleştirilmesi, güçlü bir bilgi sisteminin vazgeçilmez düsturudur. Ancak bu sayede verimli çalışan bir bilgi sistemine sahip olabilir, olası veri sızmalarının önüne geçebilirsiniz. Bu alanda sunduğumuz hizmetlerin, organizasyonların ihtiyaçlarına göre belirlenmiş çok seçenekli bir yapısı bulunuyor. Organizasyonların farklılıklarına ve kullandıkları bilgi sistemlerine paralel oluşan ihtiyaçlarına uygun ve aynı zamanda çağımızın koşullarına uygun kolaylıklar sunmasını titizlikle sağlamaya çalışıyoruz. Bu kapsamda uzaktan ve düzenli bir şekilde sunulabilen zafiyet taraması ve yönetimi hizmetlerimizi sürekli daha fazla geliştirmeye devam ediyoruz.
Teknolojinin değişim hızına uyum sağlayabilmek, bilgi sistemlerinin verimli ve güvenli bir şekilde kullanılmasının kaçınılmaz ön koşuludur. Zafiyet taraması ve yönetimi, bu çerçevede teknolojinin değişim hızının eş zamanlı bir şekilde takip edilebilmesini, bilgi sistemlerinde gerekli iyileştirmelerin yapılabilmesini sağlayan önemli bir işleve sahiptir. Sık bir şekilde gerçekleştirilebilmesinin daha kolay olması, sunduğu verilerin bilgi sistemlerinin aktifliğinin ve güvenliğinin korunmasında büyük öneme sahip olması özelliklerine sahiptir. Bu alanda sunduğumuz danışmanlığımız, organizasyonların kullandıkları bilgi sistemlerinin kapsamına göre şekillendirilebilme avantajına sahiptir. Bu sayede en verimli taramanın ve raporlamanın oluşturulması sağlanır. Zafiyet taraması ve yönetimi, yerinde ya da uzaktan erişimler gerçekleştirilebilen bir tarama olarak seçeneklendirilmiştir. Bu sayede organizasyonlar için oluşan maliyetlerin düşmesi sağlanarak işletmeler açısından önemli bir katkı sağlanmıştır. Güvenli bir bilgi sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında, zafiyet taraması ve yönetimi çok önemli bir işleve sahiptir.