ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Nedir?
Her konuda sunulan ürün ya da hizmetlerin sürekliliğinin sağlanması, olası ve engellenemeyen kesintiler sırasında bile asgari sürdürülebilirliğin sağlanması, her işletme için pek çok açıdan önem taşıyan bir konudur. Küreselleşen ekonomide tüm aktörlerin belirli hizmet bütünlüğünü sağlaması, müşterilerin beklentilerine verilen yanıtın asgari bir konuma sahip olmasını zorunlu hale getirmiştir. Olası risklerin artışı, iş sürekliliğinin bir organizasyonun, tüm ürün ve servisleri için olası kesinti durumunda bile, asgari seviyede sürdürülebilir bir standarda kavuşturulması ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi standardının kazanılmasıyla mümkün hale gelir.
Önceleri var olan İngiliz Standardı BS 25999 temeli üzerine ISO tarafından başlatılan çalışmalar sonucunda, 2012 yılında son hali verilen ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Standardı, günümüzde geçerliliğini koruyor. Farklı alanlarda faaliyet gösteren ve farklı ölçeklerdeki tüm organizasyonlar, uygulamaları sırasında başvurdukları teknolojiler ve yöntemleri seçmek konusunda da özgür davranabilirler. Bununla birlikte tüm bu uygulamaların, olası kesintiler sırasında da iş sürekliliğinin kabul edilebilir bir çerçevede sürdürülebilir kalmasını da sağlamak zorundadırlar. ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi, çalışanlardan başlayarak, kullanılan bilgi teknolojilerini ve tüm iş sürecini kapsayan bir niteliğe sahiptir. Olası kriz durumlarında, organizasyonun direnme ve iş sürekliliğini sağlama konusunda kazandırılmış kabiliyetler bütünü, ISO 22301 standardının kazandırdığı bir avantajdır. Aynı zamanda kazanılmış olan bu yeteneğin sürekli iyileştirilmesi ve artan olası risklere karşı daha fazla direnç kazanılmasını sağlayan bir anlayışın, yönetim sistemi tarafından benimsenmesini sağlar.
ISO 22301 İSYS Belgesi Sertifikası Nedir?
Genel anlamda var olan doğal felaketler, telekomünikasyon ve iletişim ağlarında yaşanabilecek büyük krizler, ekonomik alanda karşılaşılabilecek çeşitli büyük ve genel riskler ve daha küçük ölçekli ancak doğrudan iş yaşamını ve organizasyonları etkileyen kesintiler sıklıkla karşılaşılan durumlardır. Bu risklerin sürekliliği ve artan potansiyeli, iş sürekliliğinin sağlanması konusunu, her ölçekteki işletme açısından büyük bir öneme sahip olmasına neden olur. Özellikle yaşamsal önemi bulunan tüm organizasyonların, iş sürekliliğini kriz anlarında en azından kabul edilebilir bir seviyede yerine getirebilmeleri gereklidir.
Bu çerçevede, bağımsız akredite kuruluşları tarafından yapılan denetimlerin sonucunda gereklilikleri yerine getirilmişse, ISO 22301 İSYS Belgesi Sertifikası talep eden işletmelere verilir. Bu sertifika, ilgili kuruluşun, ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi gerekliliklerini yerine getirmiş ve belirli bir standartla kriz anlarında da iş devamlılığını sağlayabileceği bir yapıya kavuşmuş olduğunu belgeler. Aynı zamanda bu sertifika ilgili kuruluşun, kriz anlarında tüm faaliyetlerini sürdürebilme becerisine sahip, krizlere yanıt verebilme becerisinin üst düzeyde olduğunu gösteren ve kuruluş için itibar sağlayan bir öneme de sahiptir.
Ülkemizde yoğun olarak kurumsal yapısı güçlü olan kuruluşlar tarafından talep gören ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi, aynı zamanda Maliye ve Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yetki almak amacındaki entegratör kuruluşlar ile entegratör adayı olan kuruluşlar için yasal olarak da zorunludur. Her ölçekteki işletmeye ve her tür sektöre uyum sağlayabilen bir standart olan ISO 22301, uluslararası boyutta itibar nedenidir.
ISO 22301 Belgesi Sertifikasının Faydaları Nelerdir?
ISO 22301 Belgesi Sertifikası ile bir kuruluşun kazandığı yetenekler ve beceriler bir hayli geniş kapsamlıdır. Hangi sektörde faaliyet gösteriliyorsa, o sektöre ilişkin olası tüm kesinti tehditlerinin önceden planlanması, öngörülmesi ve bu risklerin doğru bir şekilde yönetilebilmesi üst başlık olarak elde edilen faydadır.
Yaşanan tüm krizlerde olası etkilerin en düşük seviyede kalmasını sağlayacak bir hazırlık ve altyapı kazandırır. Dolayısıyla karşılaşılan felaketin ölçeği ne kadar büyük olursa olsun, organizasyonun ve tüm faaliyetlerinin bu durumdan etkilenmesi en düşük seviyede gerçekleşir. Özellikle kriz anlarında organizasyonun iş sürekliliğini sağlayan tüm kritik fonksiyonların, kesintisiz bir şekilde çalışmasını sağlayacak alt yapıyı oluşturur. Bu güçlü alt yapının kazandırdıkları, çağımızın rekabet dünyasında organizasyonun çok ciddi avantajlar elde etmesini sağlar.
ISO 22301 Belgesi Sertifikası, bu bağlamda organizasyonun pay sahiplerinin, çalışanların ve tedarikçilerin talep ve beklentilerinin önceden yapılan risk değerlendirilmesi sayesinde, en makul şekilde yerine getirilmesini sağlar. Olası kriz anlarında, krizin büyüklüğüne bakılmaksızın, tüm etkilerinin azaltılması ve telafi sürecinin de daha kısa olmasını sağlar. Organizasyonun kendisiyle birlikte, faaliyet gösterdiği alana göre ilişkide olduğu tüm kuruluş ve kurumlarla olan iletişimi en uygun standarda önceden kavuştuğu için, etkili ve aktif bir acil durum hizmeti sunulabilmesini sağlar.
Olası risk değerlendirmelerinin önceden yapılmış olması ve buna uygun bir yapılanmanın gerçekleştirilmesi neticesinde, organizasyonun tüm terdi zinciri çok güvenli bir yapıya kavuşur. Tüm bunların etkin, aktif ve güçlü bir organizasyon yapısı oluşturması, aynı zamanda kuruluşun itibarı ve saygınlığını diğer rakiplerine göre yükseltir. Sunulan hizmetin sürdürülebilirliği, aynı zamanda potansiyel müşteri kitlesi üzerinde de saygın bir konum kazanmasını sağlar.
Kimler ISO 22301 Belgesini Alabilir?
Her sektörde faaliyet gösteren organizasyonların, büyüklüğüne bakılmaksızın uygulayabileceği standart olan ISO 22301, gerekliliklerinin yerine getirilmesine müteakip tüm kuruluşlar tarafından talep edilebilir. Buna karşın Özellikle Entegratör olarak faaliyet göstermek isteyen IT kuruluşlarından, Maliye ve Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan almaları gereken yetki belgesinin ön şartı durumundadır. Bir diğer deyişle, Bu tür kuruluşların ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Sertifikası sahibi olmak zorundadır. Bunun yanında çeşitli alanlarda gerçekleştirilen devlet ihalelerinde, ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi aranan bir koşul hale gelmiştir. Bu anlamda giderek daha fazla önem kazanan bir konu olan iş sürekliliği, resmi açıdan ilerleyen zamanlarda hemen tüm kuruluşlar için zorunlu hale gelebilecek potansiyele sahiptir. Sunulan ürün ya da hizmetin, toplumsal faydalarının da göz önünde bulundurulması, tüm kuruluşlara hem yüksek itibar ve hem de güven ve kalite kazandıracak bir avantajdır.
Her Kuruluş ISO 22301 Belgesini Almalıdır?
ISO 22301 Belgesi, kriz anlarında işletmenin tüm operasyonel ve organizasyonel becerisini, olanaklar dahilinde en yüksek seviyede sürdürebilmesini sağlayan bir yapısal değişikliğe neden olur. Aynı zamanda olası risk değerlendirmelerinin sürekli yapılabilmesi, bu risklere karşı olası önlemlerin iyileştirilmesi gibi devamlılığa sahip bir iyileştirme söz konusudur. Bu durum tüm organizasyonun, bilgi yönetim sistemi, iş süreçleri, tedarik zinciri, çalışanlarını doğrudan etkileyen eşsiz bir anlayışa sahip olmasını sağlar. Bu durum sürekli daha iyi hizmet ya da ürün sunma, müşteriyi daha fazla memnun etme ve olası kriz durumlarında bile en yüksek kapasiteyle iş sunumu gerçekleştirebilme yeteneği kazanmış bir organizasyonun oluşmasını sağlar. Dolayısıyla iş dünyasında böylesi, dinamik ve aktif bir organizasyonun sahip olacağı konumun da doğrudan yükselmesine katkı sunar. Organizasyonun güvenilir, saygın ve itibarlı olmasında önemli bir katkı sunar.
Bu anlamda günümüzün son derece süratle değişen iş dünyası içerisinde var olmak ve başarı kazanmak isteyen her türlü organizasyonun, ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Belgesi sertifikası alması tavsiye edilen bir durumdur. Bunun yanında özellikle devlet ihalelerinin birçoğunda aranan bir şart olan ISO 22301, giderek tüm sektörlerde resmiyet kazanan ve resmi açıdan aranan bir standart haline dönüşecektir. Bir diğer deyişle ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi, tüm organizasyonların sürekli olarak en yüksek verimlilikle hizmet ya da ürün sunabilmesini sağlayan önemli bir standarttır.